Tuin winterklaar maken

In de maand oktober gaan we alweer richting het einde van het moestuinseizoen. De dagen worden korter, de kou komt eraan, en de kans op regen wordt steeds groter. Tijd dus om je moestuin winterklaar te maken!

Nadat je de laatste oogst hebt binnengehaald, kun je het onkruid alvast weghalen. Wanneer je dit doorschuift naar het voorjaar, kost je dit namelijk veel meer werk.

Als je kleigrond hebt kun je het beste voor de winter je moestuin omspitten, omspitten ???? daar zijn de meningen over verdeeld.

Enkele argumenten van de tegenstanders van spitten:

  • Nuttige bodemorganismen die gevoelig zijn voor licht-, temperatuur- en vochtniveaus bevinden zich in de bovenste 5cm van de bodem. Door hun leefomgeving te verstoren sterven er vele af.
  • Door de grond om te keren breng je de ‘slapende’ onkruidzaden naar de oppervlakte, waar ze opnieuw kunnen ontkiemen.
  • De bodemstructuur wordt verstoord wat tot gevolg heeft dat de doorlaatbaarheid verslecht, de voedingsstoffen worden minder goed vast gehouden en kunnen wegspoelen.
  • Ook is er nog een hele goeie reden waarom je de moestuin niet om zou hoeven spitten. Dit zit ‘m in de lichamelijke klachten die je krijgt van het zware werk. Het duurt vaak erg lang voordat je de hele tuin gespit hebt en het resultaat kun je niet alleen in de tuin zien, ook voel je het behoorlijk in je rug.

 

Er is ook een tussenoplossing. Je gaat de grond losmaken en niet spitten. Daarvoor gebruikt je een tuinvork. Die steekt je in de grond om deze vervolgens heen en weer te bewegen, totdat de grond los is. Even verder op steekt je de vork weer in de grond en herhaal je het gewiebel.

Als deze klus klaar is strooit je een laag compost over de grond en laat je de boel de boel.